januar 13, 2020

Weekend i Vilnius

Ved ankomst i lufthavnen er det en god ide at have arrangeret transport eller have navnet på hotellet parat, de færreste taxachauffører taler engelsk. Hvis i tager en taxa skal i sikre jer at de tager kort, da det ikke er normen. Turen fra lufthavnen indtil byen tager ca 20 minutter. Ankomstterminalen er i øvrigt et eminent stykke sovietarkitektur. Lufthavnen er ikke nogen stor oplevelse og der er ikke meget at foretage sig i lufthavnen ud over at besøge en ret dyr bar, en souvenir butik og en Subway.

Jeg vil også anbefale at bruge Uber frem for taxa. Dels bliver man ikke taget med på skøre omveje for at få taxameteret til at spinne og dels kan de fleste uberchauffører gøre sig forståelige på engelsk. Gadeture med taxaer er også betydeligt dyrere end hvis de bestilles i forvejen. Men altså: Uber. Byen er ikke så stor og i centrum er den også relativt sikker, så man kan sagtens gå rundt fra sted til sted.

Generelt kan det være en god ide at have lidt kontanter på lommen. De fleste, men ikke alle, steder tager kort og slet ikke på de mindre barer. Gennemsnitslønnen i Vilnius er på ca 6.000 kr. om måneden efter skat.

I Vilnius ser man, ligesom i resten af Litauen, basket. Der er to hold i byen men BC Rytas / Rytas Vilnius er pt det bedste hold i byen. De spiller de fleste af deres kampe på Rytas Arena hvor der er plads til 2.500 tilskuere. Til større kampe, fx dem mod Zalgiris Kaunas, er hjemmebanen Siemens Arena hvor der er plads til 11.000 tilskuere.

Mange skandinaviske banker har en tilstedeværelse i Vilnius og finanssektoren beskæftiger især mange unge universitetsuddannede litauere. På universitet i Vilnius læser cirka 100 studerende på center for skandinaviske studier og bliver bl.a. undervist i dansk, hvoraf en del finder ansættelse i Danske Bank hvor mere end 600 ansatte løser opgaver inden for IT udvikling og HR services.

5 hurtige

Den gamle bydel

Bygningerne i den gamle by er en blanding af forskellige arkitektoniske stilarter: barok, gotisk og renæssance bygninger kan opleves fleres steder. Centrum er optaget på Unescos verdensarvsliste i 1994 netop pga denne sammensætning.

Pilies gatvė

Slotsgaden er et hovedstrøg i Vilnius. Her kan man opleve boder med souvenirs og eurocentriske caféer. Med lidt held kan man finde et glas Kvas, som er en træk lavet af mørkt brød der har gæret indtil det når 1-2% alkohol.

Gediminastårnet

Tårnet er et nationalsymbol i Litauen og nævnt i utallige digte og folkesange, da Litauen kæmpede for sin uafhængighed fra Sovietunionen var det her det litauiske flag blev hejst. I tårnet er der udstilling af arkæologiske fund fra det oprindelige slot.

Morgengryets port

Porten var en del af bymuren rundt om Vilnius og er den eneste byport der fortsat eksisterer. Porten er et must for mange besøgende, især for ortodokse og katolikker på grund af ikonet af Jomfru Maria. Forvent derfor en del turister, troende og hvad der dertil hører i området.

Užupis

Området er fyldt med post-soviet street art og beboet af kunstnere, drømmere, besættere og alkoholikere. I 1998 udråbte beboerne området som en uofficiel republik ikke ulig Christiania – bare uden den grønne urt.

Øl og mad

Offentlig beruselse er ilde set og vælter man glas i fuldskab eller lignende forventes det at man betaler erstatning på stedet. Rygning er ikke tilladt indendørs. De fleste barer tager betalingskort.

Baras ŠUO

Šuo betyder hund på litauisk og den lille bar er opkaldt efter ejerens hund. Betjeningen er reserveret men kompetent og baren er tilbagetrukket fra den travle gade.

Alchemikas

Muligvis byens bedste cocktailbar. Bartenderne har stor viden om cocktails og hvis du ikke ved præcis hvad du vil have finder de hurtigt ud af hvad du kan lide. Kan blive meget crowdet.

Piano Man bar

Drinks, øl og god atmosfære. Priserne er i den lidt høje ende for Vilnius uden at det rigtig imponerer, men altså et fint nok sted at vente hvis der ikke er plads på Alchemikas.

Alaus namai

Lokal litauisk øl Fra fad serveret sammen med litauiske snacks, så bliver det vel ikke meget bedre? Det skulle da lige være at 0,5 liter lokal fadøl koster cirka €2.

Skybar (Radisson Blu Hotel Lietuva)

Hvis James Bond skulle forføre nogen for næsten af en østeuropæisk skurk ville det være her, med udsigt over hele Vilnius. Efter sin martini ville han måske fortsætte ned i casinoet der ligger i kælderen. Det er her jeg selv har boet de gange jeg har været i Vilnius.