maj 30, 2018

Surfin’ USA

Surfingens tidlige historie er kun svagt beskrevet. Men europæiske opdagelsesrejsende, der kom med sværdet i den ene hånd og pennen i den anden, har beskrevet hvordan man i Polynesien har surfet siden 1800-tallet. Knap 100 år senere kom surfingen til Californien. Den lange kystlinie, ud til Stillehavet, byder på perfekte bølger året rundt. Det var selvfølgelig, fristes man til at sige, en forretningsmand der bragte surfingen til det sydlige Californien. En ung mand fra Hawaii blev hyret til at surfe foran Hotel Redondo i det sydlige Los Angeles, for at tiltrække flere gæster. 

Lidt over en time syd for Los Angeles og lidt under en time nord for San Diego, finder man Encinitas. En by med knap 60.000 indbyggere, der gennemskæres af Interstate 5. Det er her danske Rune Glifberg skater hele vinteren for at øve nye skateboardtricks, skulder ved skulder med koryfæer som Shaun White og Tony Hawk. Gennemsnitsfamilien tjener $110.000 om året, det er det dobbelte af en almindelig familie i resten af USA og 200.000kr over en dansk gennemsnitsfamilie. Sheriffen stod på stranden og delte klistermærker ud til børnene, der drivvåde var trådt ud af bølgerne med deres boards. 

“It’s not easy bein’ green” synger Kermit fra The Muppet Show, det gælder også, når man surfer. Der er en etikette for, hvad man gør og hvornår. Rammer man ved siden af er man en kook. “Cardiff Kook” er surferens Manneken Pis. Ikke med vilje, men når en kunstner sætter sit værk frit bliver det også frit for fortolkning. Skulpturen viser en meget usikker surfer, der står helt forkert på sit board – en decideret kook. Skulpturen bliver latterliggjort af surfere og bliver nogle gange udklædt efter forskellige temaer af en anonym gruppe borgere. 

Vi tog selv surflektioner på stranden i Encinitas hos Leucadia Surf School. To timer med “paddle, paddle, push, get up” i det kølige Stillehav er en fantastisk oplevelse. Og en fantastisk hård oplevelse. Men det er fedt at fange bølgen og lade sig glide hen over overfladen i fuldt fart.

I Oceanside, tæt ved Encinitas, ligger California Surf Museum, som er dedikeret til fortællingen og magien ved surfing. En samling af surfboards fra nogle af sportens mest ikoniske skikkelser er hovedattraktionen. Vi besøgte også særudstillingen om de amerikanske soldater, der under Vietnamkrigen surfede, og da de vendte hjem fandt ro og mening med livet, når de var ude på bølgerne. Charlie don’t surf var mottoet. 

Vi boede:

Econo Lodge

410 N. Coast Hwy 101, Encinitas, CA, 92024, US

Vi lavede:

Surf school – www.leucadiasurfschool.com

California Surf Museum – www.surfmuseum.org

Asylum board shop – www.asylumboardshop.com

Patagonia Cardiff-by-the-sea

Hansen Surfboards – www.hansensurf.com