juni 2, 2018

Route 66

Vi kører den forkerte vej. Vi kører mod øst på Route 66. Vi kører den slagne vej. 

Route 66; The Mother Road eller Main Street of America strækker sig fra Downtown Chicago til Santa Monica Pier i Los Angeles, og hele vejen slanger sig 3940 km på tværs af USA.

Her havde vi i 1930’erne havde mødt Familien Joad, fra Steinbecks roman Vredens Druer. Familien ville, sammen med tusinder af andre, være på vej mod vest, på vej mod paradiset. Fejlslagen høst, tørke og bankerne tvang flere tusinde amerikanere ud på Route 66 i retning mod Californien. 

Californien er et sted man tager til. Go West, blev der sagt. Staten er med sine næsten 40 mio indbyggere den folkerigeste i USA. Arbejdere er ad flere omgang flokket hertil med løfter om guld og grønne skove. Før depressionen i 1930’erne havde guldfeberen raset i Sierra Nevada bjergene. Mange mænd var taget hertil i håb om at finde guld. Men de eneste, der blev rige på guldfeberen var dem, der ejede jord eller solgte det udstyr de skulle bruge. 

Det gentog sig under depressionen. Dem, der ejede jorden ville presse prisen på arbejdskraft, hvorfor betale 30 cent i timen for at få plukket frugt, hvis man kunne slippe med 15 cent? Og langs Route 66 åbnede flere og flere butikker, med de fornødenheder der skulle til, for at bringe folk hele vejen til Californien. De butikker findes der stadig rester af langs vejen; tankstationer, spisesteder og værksteder. De har i de senere år givet inspiration til animationsfilmen Cars.

 

Der er stadig efterspørgsel på billig arbejdskraft i Californien, men i stedet for, at de kommer fra Route 66 og resten af USA kommer arbejdskraften nu fra Mexico. Man skønner, at næsten hver tredje i Californien er hispanic.