december 14, 2018

På sporet af Hemingway

Vi er nu så langt mod syd som man kan komme. Vejret er ret ustadigt og vi har haft alt fra tropisk storm til dejlig sol.
 
Florida Keys er fællesnavnet for en række øer der strækker sig mod sydvest fra Floridas sydspids. Ordet keys er en angloficering af det spanske cayo der betyder lille ø. Key West, var i 1830 Amerikas rigeste by målt pr indbygger. Det skyldtes en favorabel placering til handel, men også fordi storme og koralrev forsynede byen godt med vraggods. 100 år senere var lykken vendt og byen gik konkurs. Bare 3 år senere ødelagde en storm jernbanen der gik fra fastlandet gennem The Keys til Key West. I stedet for at genopbygge jernbanen blev U.S. Highway 1 etableret i 1938. Rester af jernbanen kan stadig ses, fx ved Bahia Honda State Park. En af konsekvenserne ved konkursen var at byen blev til det den er i dag, et feriested og på grund af sin nærhed til Cuba blev Pan Am grundlagt her. I den første tid fløj man passagerer og post mellem Key West og Havana, men senere blev det et af verdens førende flyselskaber.
I begyndelsen af 1930’erne fik Key West sin mest berømte indbygger, forfatteren Ernest Hemingway flyttede ind på Whitehead Street, der løber fra Atlanterhavet til den Mexicanskegolf. Huset kostede $8.000 og var en bryllupsgave. Hemingway blev en aktiv del af lokalsamfundet, med forkærlighed for lystfiskeri, boksekampe og alkohol. Mens Hemingway var optaget af den spanske borgerkrig installerede konen den første swimmingpool i Key West. Der var både problemer med underlag og vandforsyningen så prisen løb op på svimlende $20.000. Da Hemingway kom tilbage og fandt ud af prisen blev han rasende og forærede fruen “sin sidste penny”. Den er i dag støbt ned ved poolen. Hemingway kom sig aldrig helt over poolen, i stedet faldt hans kærlighed på katte, med både 6 og 7 tæer er de allestedsnærværende katte en aktiv del af huset. Besøget fuldendte mit forfatter hattrick med:
  • Mark Twains hus i Hartford, CN
  • Herman Melvilles hus i Pittsfield, MA
  • Ernest Hemingways hus i Key West, FL.
Skråt overfor Hemingways hus er Key West fyrtårnet, et mindre museum der består af fyrtårnet, fyrpasserhuset og de tilstødende bygninger. Fyret stod færdigt i 1848, men måtte udbygges til sin nuværende højde i 1894. Fyrtårnet og området er godt vedligeholdt og i fyrpasserens tidligere bolig er indrettet et museum. Fyret havde en kvindelig fyrmester: Barbera Mabrity, hun havde været gift med den tidligere fyrmester, men da han døde overtog hun hvervet og blev der frem til 1864, da var hun 82 år gammel.
 
Længst ude mod Atlanterhavet står et yderst besøgt monument, der kundgør at dette er det sydligste punkt i USA. I den modsatte ende finder man barerne og turistfælderne, det er også her cruiseskibene lægger til. Er man til James Bond kan dele af Key West og U.S. Highway 1 opleves i “Licens to Kill” fra 1989 med adskillige locations: Hemmingways hus, Key West fyrtårnet, Key West International Airport og St Mary’s Star of the Sea Catholic Church.