december 12, 2018

New Amsterdam

Manhattan, Brooklyn og Bronx er steder du færdes i New York. Men hvor kommer navnene fra og hvad betyder de?

Manhattan og Hudson floden

Før der kom europæere og skyskrabere til, var det træer og buske der strakte sig mod himlen på Manhattan. Området var beboet af indianere og på den sydlige del af øen var der hickorytræer, der egnede sig specielt godt til at lave buer af.

Idyllen blev brudt i 1609 hvor Henry Hudson ledte efter nordvestpassagen på vegne af det Hollandsk Vestindisk Kompagni. Hudson mente den gik gennem den flod Iroquois indianerne kaldte for Ca-ho-ha-ta-te-a eller slet og ret “Floden”. I dag kender vi den som Hudson floden. Men Manhattan blev vi ikke helt færdige med, for afhængig af kilderne betyder det enten “stedet hvor det gode bue træ findes” eller “øen med de mange bakker”.

Længst mod syd på Manhattan slog hollænderne sig ned i Neuiw Amsterdam. Pelshandlen med indianerne fik byen til at vokse hurtigt og længst mod nord byggede man en palisade. Vejen der gik langs palisaden var “de Waalstraat” – eller Wall Street. I palisaden var der en åbning ud til indianerstien Wickquasgeck. Den førte tværs over Manhattan og på grund af sin vigtighed blev der etableret en regulær vej som var den bredeste i Neuiw Amsterdam: “Breede Weg” altså Broadway.

Brooklyn og Long Island

På den anden side af East River ligger en anden ø, Lang Eylandt, Long Island. I bugten mellem Williamsburg Bridge og Manhattan Bridge slog de første valloners sig ned i 1630’erne og det gav navnet Waal Bocht som med tiden blev til Wallabout Bay. Det var herfra Brooklyn voksede ud og blev til en by. En gruppe vallonere fik jorden mod at betale en 10-del af deres indkomster til det Hollandsk Vestindisk Kompagni. Kolonien hed “Bruijk leen Colonie”. Bruijk er hollandsk for brug og leen betyder lån.

The Bronx og Harlem

Længe mod nord i New York City ligger The Bronx opkaldt efter skandinaven Jonas Bronck der slog sig ned i området og dyrkede jorden. Som det gør sig gældende ved mange af navnene, er der flere kilder til navnet; nogle af dem hævder Jonas var dansk, andre svensk og i Torshavn er der opkaldt en gade efter ham: Jónas Broncksgøta. Bronx er i dag en smeltedigel af kulturer og et af hip-hoppens fødesteder. Harlem på den nordligste del af Manhattan er opkaldt efter den hollandske by Haarlem.

Der er flere hollandske stednavne der har lignende historier: Coney Island, Yonkers, Rikers Island, Staten Island, Bushwick og Flushing. Den hollandske indflydelse er over alt, også i New Yorks flag. En tricolor af blå, hvid og orange med en masse symboler fra den hollandske æra, distinkte hollandske møllevinger, meltønder og bæverskindet fra det Hollandsk Vestindisk Kompagni.