december 10, 2018

Juletræet i USA

Julen, the Holidays, er kulminationen på året. Udtrykket kommer fra oldengelsk: De hellige dage.

Midt i denne højtid står juletræet, bragt til Amerika af tyske soldater og emigranter. Under uafhængighedskrigen pyntede soldater fra Hessen første gang træer med lys og frugter. Senere, i 1811, bragte det stor forundring i København, da familien Lehmann fra Ny Kongensgade havde et pyntet fyrretræ i stuen.

Men et træ i Danmark og Canada kan næppe regnes for ærke-amerikanske. I stedet skal vi frem til 1836 før det tager fart, her optræder juletræet i den amerikanske litteratur. I New York er det fortrukne juletræ en velduftende ædelgran: balsamgran. Men over 60 procent af amerikanerne sværger til det kunstige plastikjuletræ, som importeres fra Kina, for 450.000.000 kr. om året. “Make America Great Again” sagde præsidenten. Præsidentens eget juletræ står på den sydlige plæne ved Det Hvide Hus og har gjort det siden 1923.

De blinkende og mangefarvede lyskæder har deres oprindelse på Fifth Avenue i New York. En af Thomas Edisons ansatte havde som den første elektrisk lys på juletræet tilbage i 1882. Et øjenvidne beretter: “Forrige aften gik jeg over til Edward H. Johnson fra Edisons Elektriske Kompagni. I stuen stod et stort juletræ, belyst med 80 farvede pærer, alle på størrelse med en valnød. Træet drejede rundt, 6 gange i minuttet og ved hver tørn slukkede lyset for snart at komme igen. Resultatet var blinkende dansende farver, rød, hvid, blå, hvid, rød, blå hele aftenen”.