december 11, 2018

“Du kan sove når du bliver gammel”

Det ligner måske en mormor der serverer for sine børnebørn, men realiteten er en anden.

En femtedel af indbyggerne er over 65 år og Florida har længe været kendt som USA’s plejehjem. Der er ingen indkomst- eller boligskat og temperaturen kommer sjældent under 20 grader. Dertil kommer gode muligheder for fysisk aktivitet og behandlingsmuligheder. Godtnok skal man selv betale for sin behandling på sygehuse og lægeklinikker men de mange “kunder” har medføret at man har nogle af verdens bedste behandlingsfaciliteter for aldersrelaterede sygdomme.

Spørger man Præsident Trump går det ufatteligt godt, noget han gerne tager rosen for, mens han skyder skylden på nationalbanken når det går den anden vej. Trump er selv 72 og tilbringer gerne tiden udenfor twitter og præsidentembedet i Florida.

Økonomien har da også buldret derudaf frem til dette efterår og amerikanerne fået flere penge mellem hænderne, på papiret og arbejdsløsheden er nede på 3,7 % – noget man ikke har set siden 1969. Det er gået virkelig godt – for et fåtal, de rigeste er dem der for alvor har fået flere penge mellem hænderne.

30 % af amerikanerne har ingen pensionsopsparing. Det er der ikke så meget at sige til når tjeneren hos Denny’s står med ca 27 kr. ($4.10 ) efter skat, for en times arbejde. En picker, der tager varer fra hylden og putter dem i forsendelseskassen, hos Amazon står tilbage med ca 65 kr i timen når skatten er betalt og stuepigen på Red Roof motellerne får ca 50 kr i timen for at rede din seng. Det er eksempler på “working poor”, folk med arbejde der ikke kan betale de mest basale regninger.

Og nu tilbage til den ældre kvinde på billedet: 25% af dem over 65 er stadig på arbejdsmarkedet. Ikke af lyst, men fordi der ikke er andre muligheder. Social Security og statspensionsordninger kan ikke dække udgifterne og mange er tvunget til at arbejde til de falder om oven på dine varer, på dit motelværelse eller gemt væk i en lagerhal. USA er et af verdens rigeste lande med nogle af de største virksomheder vi kender. Som jeg altid siger, er det et kontrasternes land og drikkepengene er ikke et valg når man er på ferie i USA, det er et vilkår og et eksistensgrundlag for dem der gør det muligt.